Ce-i drept, judeţul Botoşani este, din păcate, cunoscut în zilele noastre pentru multele știri negative, însă nu trebuie să uităm nicio clipă că, la un moment dat, aici se nășteau oameni sortiți să devină importanți pentru români.
Vezi și: Când ar fi murit Mihai Eminescu, de fapt: toată lumea știe 15 iunie, dar e greșit
În acest județ s-au născut mai bine de 300 de personalităţi, din multe domenii
Nu știm exact dacă a încercat cineva să explice acest fenomen, însă chiar dacă este așa, cu siguranță nimeni nu are răspunsul concret. Este absolut fascinant cum o regiune destul de săracă a țării a putut să dea României atâtea nume importante care au rămas, fără dar și poate, încremenite în cărțile de istorie.
În mod clar, niciunui județ nu-i lipsesc personalitățile, însă niciunul din țara noastră nu poate bate Botoșaniul, din acest punct de vedere.
Numai în literatura română, judeţul Botoşani a dat 19 personalităţi, prima pe listă este marele poet, scriitor și jurnalist Mihai Eminescu care, în timp, a fost numit poetul național al românilor, operele sale fiind aproape primele pe care le studiază orice elev, la școală.
În cazul în care nu știai, tot aici s-a născut și Mihail Sorbul, dramaturg interbelic. Sofia Nădejde, prozatoare şi autoare dramatică, aparține, la rândul ei, acestei zone istorice, la fel ca Lucien Goldmann filozof, critic literar și sociolog francez.
Dacă mai ai nevoie de exemple suplimentare, află că C. Gane, prozator şi memorialist, tot aici s-a născut, asemenea romancierul Max Blecher.
Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician s-a născut și el (ai ghicit) în Botoșani.
Botoşaniul se laudă, de asemenea, și cu George Enescu, adică cel mai mare, cunoscut și important compozitor român, însă şi cu muzicologul Emanoil Ciomac.
Iar dacă muzica și literatura sunt reprezentate cu mândrie, nici pictura nu face rabat de la regulă, aici născându-se Ştefan Luchian şi Octav Băncilă.
Județul românesc îi mai are pe listă pe Dimitrie Pompeiu sau pe Auxenţiu Vărzărescu, cel din urmă fiind primul episcop catolic de rit armean de Gherla.
În cazul în care vrei să-i știi chiar pe toți, te rugăm să consulți această listă disponibilă pe Wikipedia, ce conține informațiile corecte și, fără îndoială, complete.